Close

Common Causes of Air Conditioner Problems and How to Prevent Them

Common Causes of Air Conditioner Problems and How to Prevent Them

air-condirtioning-fayetteville-pa

If your air conditioner is giving you trouble, you’re not alone. In fact, according to a recent study, the average American household spends about $3,000 per year on energy bills, with nearly half of that going towards cooling and heating costs.

While AC systems are designed to last for many years, they can start to experience problems after just a few seasons of use. The good news is that before calling for AC repair Fayetteville, PA, there are a number of things you can do to fix the issues yourself and prevent them from occurring – keeping your unit running efficiently for as long as possible!

1)   Clogged Air Filter

One of the most common AC problems is a clogged air filter. Dust, dirt, and other debris can quickly build up in your air conditioner’s air filter, making it more difficult for air to flow through. It causes the unit to work harder than necessary to cool your home – using more energy and driving up your utility bills! What’s more, a clogged filter can also lead to poor indoor air quality and put a strain on your unit’s blower motor.

Solution: It’s pretty simple: change your air filter! Depending on the type of filter you have, you may need to do this every month or two. But it’s a small price to pay for keeping your system restoring its peak performance.

2)   Dirty coils

Your air conditioner’s coils are responsible for transferring heat from the inside of your home to the outside. But over time, they can become clogged with dust and dirt, which reduces their efficiency and makes your AC work harder than usual to even out indoor air temperature. That’s why you may notice a significant spike in your energy bills.

Solution: Cleaning your coils is a pretty easy do-it-yourself AC repair Fayetteville, PA. Just remove the access panel from your AC unit and use a brush or vacuum cleaner to remove any dirt or debris. Once you’re finished, make sure to put the access panel back on securely. Otherwise, hire a professional to do the job for you.

3)   Leaks

A few things can cause leaks in an air conditioner, but the most common culprit is a problem with the seals. Over time, the seals around the unit components can degrade and break down, allowing coolant to escape. In some cases, leaks can also be caused by damage to the unit itself, such as cracked housing.

Of course, we shouldn’t overlook refrigerant leaks. Even a minor leak can cause your system to lose its cooling power and skyrocket your energy bills. Although, leaks can also occur in the ductwork, evaporator coil, or even in the compressor itself.

Solution: To fix a refrigerant leak, the safest thing to do is hire a licensed HVAC technician to have a look. They have the training and experience necessary to locate the source of the leak and make repairs as needed.

4)   Improper Sizing

Many people make the mistake of buying an air conditioner that’s too small for their home. This leads to two problems: (1) your AC will have to work overtime to cool your home, which will increase your energy bills; (2) your air-cooling system won’t be able to effectively remove humidity from the air, leading to a stuffy and uncomfortable home.

Solution: Make sure that you have a load calculation done by a professional before you purchase your AC unit. It will take into account factors like the size of your home, the number of windows, the insulation, and more. Once you know the proper size for your unit, buy an appropriately sized one for your needs.

5)   Thermostat Problems

The thermostat is responsible for regulating the temperature of your air conditioner. If you notice your home is not cooling evenly, the thermostat could be to blame. Perhaps it is incorrectly calibrated, or it’s located in an area of your house that’s particularly warm.

Solution: First, check to see if the batteries in your thermostat are dead. If they are, replace them and see if that fixes the problem. If not, you may need to hire a professional to come out, take a look, and make the necessary AC repair Fayetteville, PA.

6)   Frozen Evaporator Coils

The evaporator coils are responsible for absorbing heat from the air inside your home. But if they get too cold, they can actually freeze over. It prevents them from doing their job correctly and makes your AC unit work harder than necessary to cool your home.

Solution: The best thing to do is turn off your air conditioner and let the coils thaw out on their own. Once they’re thawed, you can clean them off and see if that solves the problem. If not, you may need to hire an HVAC technician for AC repair Fayetteville, PA.

7)   Inefficient Motors

Your AC unit has two motors: the blower motor and the compressor motor. The blower motor is responsible for circulating air throughout your home, while the compressor motor helps cool the air. Over time, these motors can become less efficient, which puts a strain on your AC unit and drives up energy costs.

Solution: To fix an inefficient motor, you’ll need to hire a professional AC repair Fayetteville, PA technician. They will be able to diagnose the problem and make the necessary repairs or replacements.

8)   Faulty Wiring

If your AC unit isn’t getting the power it needs, it won’t be able to function properly. This could be due to several reasons, including faulty wiring. It is an AC issue you surely wouldn’t want to DIY.

Solution: AC repair is best left to the professionals. A licensed AC technician will be able to troubleshoot the problem and recommend whether you need repair or replacement. In most cases, though, repairing it will be the best option.

9)   Refrigerant Cross-Contamination

We are aware of the importance of adequately charging air conditioning systems with the specified type and amount of refrigerant. However, it is not uncommon for technicians to come across a system that has been overcharged or charged with the wrong type of refrigerant. It is essential to properly repair any cross-contamination because it can cause your unit to fail. You wouldn’t want to be left out in the heat, now would you?

Solution: The only way to troubleshoot a system that has been cross-contaminated is to have a professional contractor do it. They will be able to properly clean the system and recharge it with the correct refrigerant. Keep in mind that this is not a job you can tackle on your own since it requires special training and equipment.

10)    Poor Insulation

Yes, believe it or not, your AC unit can be affected by the insulation in your home. If your insulation is old or damaged, it won’t be able to do its job properly, which means your AC unit will have to work harder — and use more energy — to cool your home. That’s because heat will be able to escape through the cracks and crevices in your insulation.

Solution: AC repair isn’t necessarily required, but you may want to consider replacing your insulation. This is something you can do yourself or hire a professional to do. If you decide to do it yourself, make sure you use the proper type of insulation for your unit.

11)  Lack of Regular Maintenance

Your AC unit needs regular maintenance to function properly. This includes things like changing the air filter, cleaning the coils, and more. If you don’t keep up with this maintenance, it will put a strain on your AC unit and eventually lead to out of the pocket AC repair Fayetteville, PA.

Solution: The best solution is to be proactive and keep up with the regular maintenance of your air conditioning system. This will help to prevent repair down the road. But if you do find yourself in need of AC repair, be sure to hire a licensed technician.

Many AC repair Fayetteville, PA companies are out there, but not all of them are created equal. Be sure to do your research to find a reputable service provider that will be able to get the job done right. AC repair is something you don’t want to take chances with.

Let Johnston’s Heating & Cooling Take Care of Your AC Repair Fayetteville, PA!

Remember, when it comes to repairing complex machines like air conditioning systems, it’s best to leave it to the professionals. At Johnston’s Heating & Cooling, we have years of experience in Air Conditioning repair and replacement. We’re a locally-owned and operated company, so you can be sure we’ll treat you like one of our own.

Perhaps you have AC repair questions or are ready to schedule repair services. If so, we invite you to get in touch with us today. Our team of HVAC experts is standing by and ready to help. We offer a wide range of services for AC repair Fayetteville, PA, from the central air conditioner to furnace systems.

Call (717) 401-4259 or schedule air conditioner repair online now!

Share this post

Have a Question?

Let us know how we can help